Lantaarnpalen

In de gemeente Deventer staan ongeveer 21 duizend lantaarnpalen.

 

De gemeente is eigenaar en beheerder van de lichtmasten en de armaturen. Netwerkbeheerder Enexis is eigenaar van de kabels en beheert deze ook.

 

Storing melden?

Als een lantaarnpaal stuk is, kunt u dit melden via het meldpunt openbare ruimte. U ziet dan een kaart waarop de lantaarnpalen met icoontjes staan aangegeven. U klikt eenvoudig aan om welke lantaarnpaal het gaat.

 

Urgente schade

Als er urgente schade is, bel dan met de gemeente op nummer 14 0570. Ook buiten kantooruren. Bijvoorbeeld als de mast omver is gereden, als de bedrading zichtbaar is of als het onveilig is voor het verkeer. Bij urgente schade doen wij een spoedmelding en is de aannemer binnen 2 uur ter plaatse. Heeft u gezien wie of welk bedrijf de schade heeft veroorzaakt, dan horen wij dat graag.

 

Storing binnen 10 werkdagen opgelost

In principe wordt een storing altijd binnen 10 werkdagen opgelost. Het maakt daarbij niet uit of de oorzaak nu bij de gemeente Deventer of netbeheerder Enexis ligt. Bij complexe storingen wordt een meetwagen ingezet om de oorzaak te achterhalen. Het kan dan wat langer duren voordat de storing is opgelost.

 

Controle openbare verlichting

De verlichting op de hoofdwegen wordt in februari en september gecontroleerd. In de wijken controleren we niet. Daar worden storingen gerepareerd op basis van meldingen van bewoners. Standaard vervangen we alle lampen na 4 jaar. Ze hebben dan hun maximale aantal branduren bereikt.

 

Tijdstip van in- of uitschakelen

Enexis regelt wanneer de lantaarns branden. Enexis maakt gebruik van een toonfrequent signaal (TF-signaal) om de openbare verlichting in- en uit te schakelen. De TF-zender in het hoofdstation van Enexis stuurt TF-signalen over het elektriciteitsnetwerk. Zo schakelt Enexis vanuit Zwolle de verlichting in verschillende gemeenten in Overijssel in of uit.

Het tijdstip waarop dit gebeurt kan vooraf geprogrammeerd zijn, of bepaald worden door een lichtsensor. Over enkele jaren wijzigt het systeem en kan Deventer zelf bepalen wanneer de lantaarns aan of uit gaan.

 

Vragen over straatverlichting?

Heeft u last van te veel licht, vindt u het te donker, of heeft u andere vragen over straatverlichting? Neem dan contact met ons op.